Друк картки
Картка № 1355


Клюн Еміль 

(1885—1938)


Офіцер АУА
Отаман УГА

Національність: Італієць

Народився в м. Трієст в родині капітана австро-угорського торговельного флоту. Італієць. Військову службу відбував у Галичині в м. Золочів. Одружився з донькою місцевого греко-католицького священика. У Першу світову війну командував спочатку кулеметною ротою 9-го піхотного полку, потім батальйоном, згодом — викладач школи офіцерів-кулеметників. Завершення війни зустрів офіцером Генштабу австро-угорської армії у Відні.

З 15 листопада 1918-го — в УГА, заступник командувача групи «Хирів», полковника Кравса. В січні 1919-го — командант запасного куреня в Стрию, а під час Чортківської офензиви — командант Армійського вишколу УГА, де навчалися майже 20 000 вояків. Восени 1919-го — старшина з особливих доручень Генштабу НКГА і штабів корпусів. Після війни мешкав у Відні, брав участь у діяльності галицьких ветеранських організацій. Улітку 1928 року був відповідальний за виготовлення Пропамятної медалі УГА однією із віденських фабрик, 1 листопада того ж року брав участь у відкритті в столиці Австрії меморіальної дошки на честь 10-річчя Листопадового зриву.

1932 року, як голова Виконкому українських товариств у Австрії, підписав угоду про створення під егідою ОУН Обєднання українських організацій за кордоном, котре координувало діяльність емігрантських структур Європи та Америки. Автор спогадів про Армійський вишкіл УГА, які написав незадовго до смерті.


Служив у таких військових підрозділах:
* Бойова група "Хирів"
* Начальна команда Галицької армії

Джерела:

* Стецишин О. Ландскнехти Галицької армії/Центр досліджень визвольного руху.-Львів:"Часопис", 2012.-480с., іл.