Друк картки
Картка № 1371


Воєвідка Ярослав 

(5.03.1882-30.03.1920)


Офіцер АУА
Отаман УГА

Національність: Українець

Ярослав Воєвідка — український військовий діяч. Народився в с. Петранка Калуського повіту(нині Рожнятівський район, Івано-Франківська область) у родині священика.

Закінчив Академічну гімназію у Львові, навчався у Львівському та Карловому (Прага, закінчив 1910) університетах. Працював адвокатом у м. Чортків. Активний учасник сокільсько-січового руху.


У роки Першої світової війни — старшина артилерії австро-угорської армії на російському фронті. Восени 1918 сформував і очолив гарматний полк (потім у складі 1-ї бригади Українських Січових Стрільців Української Галицької армії[1]). Відзначився у боях на польському, більшовицькому, денікінському фронтах.


У період тимчасового перебування УГА у складі Червоної армії 30 (за іншими даними — 28) березня 1920 був розстріляний більшовицьким комісаром Ольгополя Я.Табукашвілі у с. Піщанка (нині у Вінницькій області). Січові стрільці панцерного дивізіону УГА вчинили самосуд (розстріляли) над убивцею, коли взнали про його перебування у вагоні потягу на станції Вапнярка.

Служив у таких військових підрозділах:
* 1-й гарматний полк

Джерела:

* Українська Галицька Армія. Матеріали до історії, том І. — Вінніпег, 1958. — C. 181—183
* Лазарович Микола. Легіон Українських січових стрільців: формування, ідея, боротьба. — Тернопіль: Джура, 2005. — 592 с.