Друк картки
Картка № 839


Зеєгорш Вільгельм 

(?-?)


Капітан австро-угорської армії
Отаман УГА

Національність: Німець

Капітан Генштабу АУА. Народився в Карлсбаді (нині м. Карлові Вари, Чехія). Німець. Під час Першої світової війни служив у штабі 8-го полку польових гаубиць австро-угорської армії, нагороджений Срібною офіцерською медаллю за мужність І ступеня.

У другій половині 1919 року у званні отамана працював у Генштабі УГА. 6 лютого 1920 року після відходу денікінців очолив разом із генералом В. Сокирою-Яхонтовим так званий Галицький штаб Одеси, який на кілька днів перебрав від білогвардійців владу в Одесі. Навесні 1920-го ув’язнений Одеською ЧК, згодом звільнений.

Виїхав до Польщі, де співпрацював з генералом Ю. Тютюнником в організації протибільшовицьких повстань в Україні. У1920—1921 роках за дорученням Партизансько-повстанського штабу ДЦ УНР нелегально відвідував Херсонщину та Одещину для організації там антибільшовицького підпілля. 1922 року перебував під наглядом польської поліції як начальник повстанчого штабу німецьких колоністів Півдня України та ймовірний німецький шпигун. Згодом мешкав в Ужгороді, співпрацював з еміграційним урядом ЗУНР.


Служив у таких військових підрозділах:
*

Джерела:

* Стецишин О. Ландскнехти Галицької армії/Центр досліджень визвольного руху.-Львів:"Часопис", 2012.-480с., іл.