2-а Волинська стрілецька дивізія


Старшини 2-ї Волинської стрілецької дивізії. 1920 рік

Альтернативна/повна назва:
Сформована після Першого зимового походу на базі Збірної Волинської дивізії

26.11.1919 р. рештки майже знищеної Волинської групи було реорганізовано: рештки 1-ї Північної дивізії згорталися в 1-й збірний полк, 2-га дивізія в 2-й збірний полк та 4-та Сірожупанна дивізія в 4-й збірний полк; вся артилерія зводилася в одну гарматну бригаду. Реорганізація не торкнулася лише кінноти. 2-й Переяславський полк та окремий кінний дивізіон залишилися в старому складі.Всі вказані частини зводилися в збірну Волинську дивізію, яка в такому складі вирушила в Зимовий похід.

Невдовзі другий збірний полк розсформували через низьку чисельність підрозділу, а 29 січня 1920 року під час постою дивізії у с. Кирилівка до складу 4-го полку було влито 1-й полк. Тоді ж окремий кінний дивізіон розгорнувся в кінний полк, якому присвоїли почесне ім'я гетьмана Івана Мазепи.

6 травня до складу дивізії включено 1-й Чорноморський полк. Через кілька тижнів після завершення Зимового походу на території Ямпільського повіту було проведено мобілізацію, в результаті якої дивізія отримала 926 вояків. З 29 травня Збірна Волинська дивізія стала іменуватися 2-ю Волинською стрілецькою дивізією. Станом на 6 червня в ній було 1291 вояк(з них 125 старшин), 525 коней, 86 возів, 39 кулеметів, 2 легкі польові гармати з передками. 2 липня дивізія перейшла на єдину штатно-організаційну структуру. У жовтні 1920 року дивізія провела мобілізацію на території Летичівського повіту звідки отримала 1538 вояків, в тому числі 14 старшин. Це дало змогу приступити до формування 3-ї штатної бригади, до вже існуючих: 4-ї Сірожупанної та 5-ї Чорноморської бригад.

Після інтернування дивізії вся її піхота була зведена в одну стрілецьку бригаду. Проіснувала до 1924 року.

Джерела:

* Руккас А.О. "Разом з польським військом": Армія Української Народної Республіки 1920р. (структура, організація, чисельність, уніформа)/Руккас А.О. - Ніжин:Видавець ПП Лисенко М.М., 2013. - 480 с.
Старшини з'єднання:
* Башинський Еспер Іванович - Генерал-хорунжий Армії УНР
* Білахів Віталій Семенович - Сотник армії УНР
* Вергун Михайло Тимофійович - підполковник Армії УНР
* Вітко Костянтин Миколайович - підполковник Армії УНР
* Гайдай Прокіп Демянович - підполковник Армії УНР
* Галкін Володимир Ісидорович - Генерал-хорунжий Армії УНР
* Гамченко Євген Спиридонович - Генерал-хорунжий Армії УНР
* Демків-Чайківський Антон Костянтинович - полковник Армії УНР
* Загродський Олександр Олександрович - Генерал-хорунжий Армії УНР
* Задорожний Дмитро Пилипович - підполковник Армії УНР
* Закревський Яків Авксентійович - підполковник Армії УНР
* Котлярів Іван Павлович - Хорунжий Армії УНР
* Марків Сергій Миколайович - підполковник Армії УНР