16 піший загін


Шаповал Микола Юхимович - перший командир 16-го пішого загону

Альтернативна/повна назва:
16 піший загін ДА УНР

16-й піший загін - військове з'єднання Дієвої армії УНР, що утворилося на теренах Галиччини з випадкових підрозділів війська. Станом на 20 травня загін складався з кількох військових частин. Були це частини, що випадкопо об’єдналися, під час відступу, з кадрами 7-ої пішої дивізії, командиром яких був полк. М. Шаповал — б. командир 1-го полку „Синьої дивізії” в 1918 році (Синьожупанники). Синю дивізію німці обезброіли напередодні захоплення влади в Україні ген. П. Скоропадським.

До групи полк. Шаповала входили:
1-ий полк Синьої дивізії, що сформовано за Директорії. Командир полку — полк. Олександир Вишнівський (Синьожупанник).

1-ий Чорноморський полк — уціліла решта Чорноморського Коша. Командир полку — полк. Євген Царенко.

Різні дрібні частини і штаб із кадрами 7-ої п. дивізії.

Боєздатними й найбільше чисельними були полки 1-ий Чорноморський і 1-ий Синьої дивізії. Що ж до решти, то оцінка П бойової вартості! належала до майбутнього.

Цю групу переорганізовано в м. Скала в 16-ий піший Загін у наступному складі:

1-ий полк Синьої дивізії — полк. Вшинівський.
1-ий Чорноморський полк — полк. Царенко.
Окремий курінь, із зібраних нечисельних частин — полк. Ольшевський.
1-на гармата 1-го полку С.Д. (здобута від червоних) — хор. Шура Бура.

Тимчасово приділений до Загону Кінно-гірський гарматний дивізіон полк. Алмазова.

16-ий Загін тримав позицію від р. Дністра до м. Скали включно. Та позиція, на західньому березі р. Збруча, була зручна до оборони, бо на ній ще залишилися старі шанці з часів 1-ої світової війни.

Полк. Шаповал не обмежувався лише пасивною обороною. Час від часу, він робив частинами Загону випади в бік червоного ворога, на схід від р. Збруча. Метою випадів була глибока рекогносцировка, як підготовча стадія до здобуття м. Кам’янця Подільського.

20 травня 1919 р., полк. Шаповал вирішив здобути те місто. Ранком того дня, Загін розпочав наступ на Кам’янець-Подільський. Початок був успішний. Лави Загону дійшли з боєм до села Кадіївці, біля Кам’янця, але замість того, щоб продовжувати наступ, не давши ворогові опам'ятатися, полк. Шаповал затримав лави Загону перед самих містом. Ворожі лави відступили ближче до Кам’янця і червоні розпочали інтенсивний гарматний вогонь по безчинно лежачих лавах Загону, спричиняючись до наших втрат забитими й раненими. Невдалий випад закінчився відступом Загону за р. Збруч, під час якого найбільші втрати мав 1-ий полк Синьої дивізії, що прикривав відступ. Серед смертельно ранених був помічник командира 1-го полку С.Д., підп. Сидоренко. За невміле керування боем, полк. М. Шаповала усунуто з становища К-ра Загону і на його місце призначено ген. штабу полк. Олександра Удовиченка.

Джерела:

* Удовиченко О. Третя Залізна Дивізія т. 1 : Матеряли до історії Війська Українсаької Народньої Республіки. Рік 1919
Старшини з'єднання:
* Ганжа Марко Миронович - підполковник Армії УНР
* Залозний Микола - підполковник Армії УНР