2-й гарматний полк


Фото відсутнє

Альтернативна/повна назва:
2-й гарматний полк УГА

2-й гарматний полк сформовано теж на підльвівському фронті у складі Коломийської бригади. Його зав’язком стала Станиславівська батарея поручника Степана Мацькевича, яка блискуче воювала в львівських околицях (Сокільники, Солонка і Давидів). У грудні на цю ділянку фронту прибули батарея поручника І. Тригука з Коломийського коша і так звана Козятинська поручника Б. Власенка, яку надіслав під Львів гетьман П. Скоропадський. Пізніше, вже у травні 1919 р., до них приєдналася батарея поручника В. Канюки з Коломийського гарматного коша. Отже, ці чотири батареї й склали 2-й гарматний полк, яким командував сотник С. Мацькевич.
На озброєнні батареї Ю. Ціховського були 122-мм польові гавбиці, решта батарей мали 76‑мм польові гармати російського зразка. Навесні 1919 р. полк деякий час складав резерв армії й дислокувався в Роздолі на Львівщині. 16 травня його було перекинуто до III галицького корпусу генерала В. Генбачова. Полк брав участь у боях проти наступу польського війська, особливо відзначився під Журавно, де вдало підтримував бойові дії 2-ї Коломийської бригади, а також у ході наступальної Чортківської операції. В районі Бурштина його вояки захопили польську гарматну батарею, з якої вели вогонь по ворожій піхоті.
На Правобережній Україні в серпні 1919 р. 2-й гарматний полк підтримував наступ своєї бригади на Київ і одним з перших ступив на вулиці столиці України. Згодом бився на денікінському фронті під Козятином і Монастирищем. Був розформований після приєднання УГА до Червоної армії в березні 1920р.

Джерела:

* Павло ТКАЧУК, Леонід КРИВИЗЮК (Львів)БОЙОВІ ДІЇ АРТИЛЕРІЙСЬКИХ ПОЛКІВ ГАЛИЦЬКОЇ АРМІЇ НА ФРОНТАХ ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ТА БІЛЬШОВИЦЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВОЄН
Старшини з'єднання:
* Мацькевич Степан - Отаман УГА