Полк ім. Т.Шевченка


Старшини і козаки полку ім. Тараса Шевченка, сформованого в Петрограді з вояків-українців запасних частин гвардійської піхоти, Київ початок листопада 1917 року(фото з приватної колекції)

Альтернативна/повна назва:
1-й стрілецький полк "Вільна Україна"
Дата існування підрозділу: Інформація поки що відсутня

Полк був створений восени 1917 року у Петрограді з українців запасних батальйонів Гвардії Волинського, Павлівського, Ізмайлівського та Семенівського полків. Варто нагадати, що Лютневу революцію розпочали саме солдати Гвардії Волинського полку. Від початку свого існування воно мало виразний пробільшовицький характер. До Києва полк прибув лише 24 листопада 1917 року під назвою 1-го стрілецького "Вільної України". Лише в Києві його перейменували на полк ім. Т.Шевченка. Станом на середину січня 1918 року, в одній з башт Васильківського укріплення на Печерську, залишилося близько 800 вояків. Зважаючи на небезпеку, яку становили шевченківці для Центральної ради полк невдовзі було роззброєно.

Однак з початком більшовицького повстання в Києві значна частина вояків полку приєдналася до червоної гвардії заводу "Арсенал".

Джерела:

* Я.Тинченко "Українські збройні сили березень 1917 р. - листопад 1918 р. (організація, чисельність, бойові дії): наукове видання. - К.:Темпора, 2009. - 480 с.:іл."
Старшини з'єднання:
* -