8-ма Самбірська бригада


Фото відсутнє

Альтернативна/повна назва:
Восьма Самбірська бригада
Дата існування підрозділу: (02.1919-02.1920)

Підрозділ УГА, належала до Третього Корпусу УГА, сформована у червні 1919 з частин Групи «Рудки», брала участь у всіх воєнних операціях цього корпусу.

На початку січня 1919 р. УГА вкотре зазнала реорганізації. 8-а бригада складалася з чотирох куренів — куренів поручника Антіна Тарнавського (1-й), сотника Осипа Станіміра (2-й), сотника Данила Бізанца (3-й), поручника Миколи Підгірного (4-й). 1-й курінь 8-ї Самбірської бригади УГА сформувалий з бойових груп «Глибока», «Рудки», «Крукеничі» та «Хирів». Вона займала відтинок південного крила українсько-польського фронту від Комарного до Старого Самбора.

Командиром став полковник Антін Кравс, а начальником штабу   Карл Шльоссер. 17 січня 1919 р., після призначення підполковника Антіна Кравса командиром 3-го корпусу, 8-му Самбірську бригаду очолив Карл Гофман. Начальником штабу став сотник Едвард Гавчер[1].

Упродовж листопада 1918 — травня 1919 року 8 бригада отримала виконувала важливе завдання — перешкоджати комунікації противника на залізниці Перемишль — Львів, а також охороняти Дрогобицько-Бориславський нафтовий басейн і магістраль Стрий — Мукачево — Чоп, яка з'єднувала ЗУНР із Центральною Європою.

8 бригаді протистояла добре вишколена оперативна група «Схід» генерала Б. Роя, який ще в листопаді 1918 р . здійснив переможний наступ на Львів. Після початку наступу Армії Галлера на Галичину 16 травня 1919 року 8-а бригада розпочав відступ до Самбора. Після захоплення поляками Самбора та Дрогобича 8 бригада що була в Рихтичах, відступили проти ночі на 18 травня на Слонсько, звідки зранку прибули до с. Михайловичів, згодом через німецьку колонію Бріґідав прибули на ночівлю до Нежухова.

Джерела:

* Історія 8. Галицької бриґади / Журнал «Літопис Червоної Калини» Ч. 6 від червня 1932 року.
Старшини з'єднання:
* -