9-та Белзька бригада


Фото відсутнє

Альтернативна/повна назва:
Дев'ята Белзька бригада УГА
Дата існування підрозділу: (02.1919-02.1920)

Військовий підрозділ 1 корпусу УГА. Зорганізована у квітні 1919 р. із угнівського і белзького відтинку фронтової групи «Північ». З початку лютого майбутні учасники бригади, в склад яких входили також угнівський і гуцульський курені, вели затяжні бої за Белз. Під час штурму Белза команда бригади перебувала в селі Пархачі; очолював Богуслав Шашкевич. З лютого по травень 1919 року стрільці майже щотижня атакували Белз; упродовж 3 місяців їх загинуло в боях понад 100 чоловік, майже 400 було поранено.

В червні 1919 р. була включена до бригади оперативна група майора Мартиновича, що діяла на більшовицькому фронті в районі Гусятина. Брала участь у боях разом з іншими з'єднаннями 1 корпусу.

Командували бригадою: отаман (майор) Володимир Стафіняк, отаман Богуслав Шашкевич, сотник Осип Фещур, сотник Шмідт, сотник Дубиляк і сотник Петро Газдайка. Бригадним лікарем був Сосенко Лев, капеланом — Фещак Яким.

Джерела:

* Енциклопедія українознавства : Словникова частина : [в 11 т.] / Наукове товариство імені Шевченка ; гол. ред. проф., д-р Володимир Кубійович. — Париж ; Нью-Йорк : Молоде життя, 1955—1995.
Старшини з'єднання:
* Кононов Юрій - Сотник УГА