Курінь смерті ім. Івана Сірка


Відозва куреня смерті імені кошового Івана Сірка

Альтернативна/повна назва:
Червоний курінь смерті
Дата існування підрозділу: (11.1918-04-1919)

Після початку антигетьманського повстання Євген Ангел організував у Конотопі «Курінь смерті» імені Кошового Івана Сірка. В «Курінь смерті» приймали добровольців. Це військове формування ввійшло до складу армії Директорії.

Загін поповнювався спільно з Сірожупанною дивізією у Конотопському, Кролевецькому та Сосницькому повітах Чернігівської губернії.

В часи повстання курінь прийняв участь у визволені Бахмача, Прилук та Ніжина. Від початку отаман Ангел мав протиріччя з керівництвом Директорії.

У січня 1919 року отаман Північної групи військ Микола Омелюсік частково роззброїв курінь.

В подальшому курінь діяв самостійно від армії УНР, як незалежний повстанський загін.

У кінці квітня 1919 року поблизу села Загреблі Лубенського повіту загін Ангела вступив у бій з підрозділами лубенської ЧК і лубенського та лохвицького військових комісаріатів. Було втрачено штаб куреня і значну частину зброї, але Ангелу з основною частиною загону вдалося відірватися від переслідування. Після цього бою його загін розділився на кілька частин – частина козаків повернулася додому, а інші, розбившись на дрібні групи, передислокувалися в прилуцькі та ічнянські ліси. Ангел з невеликим загоном (60 козаків) 3 травня 1919 року перейшов на правий берег Дніпра і влився до загону отамана Зеленого.

Джерела:

* Борис ГУЗЬ, «Оживає минувшина» (м. Ічня)
Старшини з'єднання:
* Ангел Євген - Повстанський отаман